Borsa İstanbul’da 2023 4.çeyrek finansalları 20 Mayıs Pazartesi (yarın) tamamlanacak. (ek süre alanlar hariç). Şu ana kadar hisseleri borsada işlem gören 557 şirketin 468’i 2023 finansallarını açıkladı. Açıklamayan 89 şirket kaldı. Dolayısıyla yarın finansal tablo yağmuruyla karşı karşıya kalacağız.

2024/1.çeyrek finansallarını açıklayan ise bu zamana kadar 63 şirket oldu.

Enflasyon muhasebesi uygulamaları nedeni ile en karışık finansal tablo dönemini yaşadık. Bu zaman zarfında öngörüler güçleştiğinden bilhassa yerli kurumlardan hisseler ile ilgili çok daha az rapor gördük. Yabancı kurumların raporları ise daha çok Türkiye’nin genel atmosferi ile ilgili oldu.

Sektörlere kısaca göz atarsak; hem 2024’de hem de son 52 haftanın zirvesinde sigortacılık endeksini görüyoruz. Deprem felaketi sonrası bu sektörde hisselerin sert düşmesi akabinde genel seçim atmosferi ve yüksek faiz ortamı bu tarafı çok destekledi ve bu tablonun oluşmasında rol oynadı.

BOFA’nın artık sayısı karıştırılan bankacılık endeksi (özel bankalar) ile ilgili raporları, XBANK endeksinin son 1 yılda en yüksek 3. getirili endeks olmasında önemli rol oynarken; XSGRT, XBANK, XHOLD ve XILTM endeksleri özellikle 2024’de adeta mahşerin 4 atlısı olarak özellikle büyük fonların girişlerini memnuniyetle karşıladı.

Bu finansal tablo döneminde şunu gördük, enflasyon muhasebesi etkisi ile borçlu şirketlerin ciddi öz kaynak artışı oldu ve net parasal pozisyon kazancı oluştu. Bunun böyle olacağı zaten biliniyordu, ancak bu gerçekleştiğinde bazı hisselerde çok hızlı sert hareketler görülmesini açıkçası çok bekleyen yoktu ve bu durum da piyasada volatilitenin iyice artmasına sebep oldu. İlk defa şirketler finansallarını açıkladıktan sonra bu kadar tavan/tavana yakın veya taban/tabana yakın hareketler olduğunu söylemek lazım.

2023 Mayıs ayından beri, Borsa İstanbul hakkında olumlu yazılar yazıyorum. Zaman zaman fazla olumlu görülsem de inandığım şeyi dile getirmeye devam edeceğim. 10 Şubat 2024’de de Borsa İstanbul’un 2023’te yükselişe rağmen $ bazlı negatif ayrıştığını ancak 2024 ve 2025 yılında durumun farklı olabileceğini ifade etmiştim.

Lafı çok uzatmadan ve endekslere tek tek bakmadan bundan sonra olabileceklere değineyim. $/₺’de yerel seçim öncesi alınan pozisyonlar bir bir çözülüyor. Ayrıca KKM’deki düşüş de hızlanıyor. Buradan çıkan paranın borsaya girmediği yönünde yaygın bir kanı olsa da, ben buradan hisse senedi yatırım fonlarına giriş olduğunu düşünüyorum. Bunlar, hisse senedi yoğun fonlar olmak zorunda da değiller. İçerisinde kıymetli metal, yurtdışı hisse ihtiva eden, ancak yurt içi hisse senedi barındıran değişken fonlar da güçleniyor. Dolayısıyla bir yandan burayı da takip ediyorum.

Aşağıdaki XTUMY/XU100 grafiği. Bu grafik, benim en çok baktığım grafik ve bana paranın ana hisselere mi, yan hisselere mi girebileceği konusunda fikir veriyor. Grafikte dikkat ederseniz Aralık 2023 sonunda XTUMY çok negatif ayrışmıştı, akabinde Ocak-Şubat aylarında tam bir yan tahta rallisi yaşandı. Sonrasında 2024 Mart’ta 2021 Mart’taki zirvesinden dönüşle yine yan hisselerin kayda değer yara aldığını gördük. Mevcut durumda bu rasyo 3,39’da. 3,30’da bana kalırsa önemli bir destek var. Oraları görürsek, oradan iyi bir tepki gelebilir. Dolayısıyla 2 aydır yüzüne bakılmayan çoğu yan hisse, bir miktar nefes alabilir.

Benim yatırım anlayışımda her zaman bu grafiği önemsemek var. 2024 yılı içerisinde ise (belki sonunda) bu grafikte 2021 Mart ve 2024 Mart ayında görülen zirvenin kırılacağını düşünüyorum. Tabii hangi sektörlerle kırılacağı önemli. Ocak-Şubat ayındaki harekette Bilişim-Teknoloji tarafı önemli rol oynamıştı. Yılın geri kalanında Bilişim-Teknoloji endeksinin yine global taraftan gelen haberler ile canlı olacağını düşünmekle beraber, bu defa çok geride kalan (XTAST,XKAGT,XTEKS,XKMYA vs) endekslerden de katkı görülebilir. Ayrıca #XHARZ endeksinde son 6 ayda halka arz olan bazı hisselerin pozitif ayrışmasını bekliyorum.

Dolayısıyla şirketleri detaylı araştırmaya devam etmek gerekiyor. Bunu yaparken motivasyon ve disiplinin kaybolmaması çok önemli. Yılın geri kalanında da kayda değer fırsatlar olacağını bilmek bunu sağlayabilir.

Son olarak geçenlerde oluşturduğumuz ücretsiz topluluğumuz Piyasa Analiz’e değineyim. Açıkçası yukarıda değindiğim şirketleri detaylı araştırmak için topluluğu kurduk. Burada duyurular kısmında piyasanın genel işleyişi ile bilgilendirmelere yer verirken, Takas-AKD kısmında bazen gün içi endekse bazen de haftalık hisseler ile ilgili genel bilgilendirmeler yaparken, emtialar kısmında altın ve gümüşü konuşuyoruz. Haberler/Gelişmeler kısmında gözüme çarpan haberleri paylaşıyorum. Yeni iş ilişkileri kısmında öne çıkan şirketleri konuşurken, büyüme hisseleri tarafında katıldığım toplantılardan anekdotlar aktarıyorum. Ancak bunlarda çok fazla paylaşım yapmıyorum zira hem şu an büyüme hisseleri için çok iyi bir ortam yok. Biraz yukarıdaki grafiğin olgunlaşmasını bekliyorum diyelim. Son olarak oluşturduğumuz Tarama ve Trade Stratejileri bölümünde ise çok basit başladım, yavaş yavaş tempoyu artıracağım. Topluluğa katılmak isterseniz Aykut Bey’e (0542 710 90 80) mesaj atabilirsiniz.

1 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir